Projektowanie kuchni Lublin – to nieodłączny element naszej pracy. Poza tym że zmieniają się z czasem style i moda na charakter kuchni, zawsze mamy ten sam cel przy jej projektowaniu – ma zadowolić domowników i być dostosowana do ich wymagań. Firma Arte Projektowanie Wnętrz z Lublina stawia na przemyślany i starannie zaplanowany projekt, tak aby komunikacja po kuchni była łatwa. W kuchni bowiem spędzamy sporą część naszego domowego czasu, powinno być zatem funkcjonalnie, wygodnie i pięknie. Ma tutaj ogromne znaczenie rozmieszczenie mebli kuchennych, zagospodarowanie blatu, okna, rozmieszczenie sprzętu agd i zachowanie odpowiednich odległości. Pojawia się coraz więcej darmowych programów do projektowania, my jednak zachęcamy do skorzystania z porad ekspertów, którzy pomogą uniknąć najczęstszych błędów przy projektowaniu kuchni. Zachęcamy do obejrzenia projektów naszych kuchni oraz do kontaktu z nami.
Projekt kuchni - od czego zacząć?
1. Określamy wielkość kuchni
Biorąc pod uwagę metraż kuchni jaki mamy do dyspozycji musimy na początku określić czy chcemy potraktować kuchnię jako bardziej zamkniętą strefę, czy też decydujemy się na rozwiązanie kuchni otwartej np. z wyspą kuchenną i wychodzimy z nią dyskretnie do jadalni. Często spotykane rozwiązanie to również wydzielona w kuchni spiżarnia, o czym też warto zastanowić na początkowym etapie projekty, by później uniknąć niespodzianek.
2. Wybieramy styl kuchni
Tutaj mamy szerokie pole manewru, a wszystko zależy od naszej inwencji i upodobań i stylu domu, bowiem kuchni powinna a nawet musi z nim korelować. Możemy zaprojektować kuchnię w stylu klasycznym, nowoczesnym, retro czy też skandynawskim. Warto zastanowić się już na tym etapie, co jest nam niezbędne w kuchni, i z czego możemy ewentualnie zrezygnować na rzecz lepszej organizacji. Wybór urządzeń AGD tez ma znaczenie, również istotne jest, czy będzie to sprzęt wolnostojący czy do zabudowy.
3. Materiały
Określamy materiały z których ma być kuchnia wykonana. W głównej mierze zależeć to będzie od budżetu. Następnie możemy przejść do układu szafek i rozmieszczenia głównych stref roboczych.
Zasady projektowania kuchni
1. Trójkąt roboczy - złota zasada
Zasada ta ma tak kluczowe znaczenie, że często mówi się o niej ” trójkąt magiczny”. Polega ona na stworzeniu dobrej komunikacji w kuchni, tak by uniknąć zbędnych kroków. Mówiąc kolokwialnie, chodzi o to by się “nie nachodzić” w trakcie przygotowywania posiłków. Funkcjonalne ustawienie trzech głównych elementów kuchni: lodówki, zlewu i płyty kuchennej/ piekarnika, zakłada na rozmieszczeniu ich, możliwie najbliżej siebie w odstępach przypominających trójkąt. Złoty trójkąt zakłada pewne odległości:
- lodówka i zlewozmywak - odstęp 120-210 cm
- zlewozmywak i kuchenka - odstęp ok. 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)
- lodówka i kuchenka - nie więcej niż 120-270 cm
2. Są MIEJSCA KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ
- Nie należy stawiać kuchenki obok okna - przy otwartym oknie grozi to zdmuchnięciem płomienia
- Nie stawia się lodówki obok kuchenki - jest to nieekonomiczne: kuchenka emituje ciepło, które będzie zwiększać zużycie prądu przez lodówkę, która będzie próbowała utrzymać temperaturę
- Nie umieszczamy również lodówki przy oknie - słońce będzie ją nagrzewać
3. Oświetlenie w kuchni - ważny element
Kuchnia to obszar w domu, które wymaga zróżnicowanego oświetlenia. Warto pamiętać nie tylko o oświetleniu ogólnym ale również o oświetleniu roboczych stref kuchni takich jak : wyspa. blat do pracy, kuchenka, zlew oraz stół. Jest to ważne już na początkowym etapie projektowania. Wybór w oświetleniu kuchni mamy ogromy, mogą to być halogeny, plafony, listwy led, żyrandole, listwy halogenowe złożone z kilku reflektorów z możliwością regulacji kierunku i kąta nachylenia
oprawy świecące w dół (typu downlight). Wszystko w zależności od projektu kuchni i wizji.
4. funkcjonalność kuchni - jak ją zachować
- W trosce o nasz kręgosłup, warto piekarnik umieścić w wysokiej zabudowie, nie będziemy musieli się schylać podczas wkładania i wyjmowania potraw. Dodatkowo, cały czas będziemy mogli obserwować proces pieczenia. Jest to również świetne rozwiązanie jeśli posiadamy małe dzieci. Nie mamy wówczas ryzyka że ktoś się poparzy.
- Dolne partie kuchni warto zarezerwować na większą ilość funkcjonalnych i pojemnych szuflad
- Wysoko warto umieścić szafki górne, powinny posiadać mechanizmy ułatwiające dostęp do wnętrza.
- Umieszczone szafki górne powinny posiadać mechanizmy ułatwiające dostęp do wnętrza.
- Warto pamiętać o zróżnicowanym oświetleniu. Najważniejsze jest doświetlenie blatu roboczego, aby niepotrzebnie nie męczyć wzroku. Istnieje wiele możliwości w doborze oświetlenia.
- Szafki narożne warto wyposażyć w odpowiednie systemy zabudowy wewnętrznej. Podobnie jak wąskie szafeczki, które warto wykorzystać na słoiki i butelki
Projekt kuchni z wyspą
Projekt kuchni z wyspą to coraz bardziej popularne i praktykowane rozwiązanie. Taka opcja urozmaicenia kuchni jest bardzo praktyczna, ale i również efektowna w swoim wyglądzie. Panuje mit że wyspa nadaje się tylko do dużych kuchni. Otóż nie tylko, ponieważ w mniejszej kuchni też jest możliwość jej umieszczenia, jeśli jest ulokowana we wnęce, lub w salonie. Kuchenna wyspa to świetny sposób, jeśli chcemy mieć więcej szafek, szuflad na naczynia, lub też sprytnie ulokować piekarnik czy zmywarkę. Najczęściej przeznaczamy na to strefę wyspy od strony kuchni. Zupełnie inaczej może prezentować się wyspa od strony salonu. Może stanowić miejsce na witrynę, regał, lub pełnić formę stołu z krzesłami przy którym jemy posiłki. Jak się okazuje wyspa kuchenna pełni różne funkcje.
Zalety kuchni z wyspą
Jej duża funkcjonalność
Zyskanie dodatkowej powierzchni/blatu do pracy w kuchni
Możliwość przygotowywanie wspólnie posiłków z rodziną, dzięki czemu spędzamy z nią więcej czasu
Zyskujemy dodatkowe miejsce na szafki kuchenne
Przy wyspie oprócz miejsca do gotowania i przygotowywania posiłków można także zjeść śniadanie lub wypić poranną kawę